Suszone śliwki – jakie mają właściwości zdrowotne. Dlaczego warto jeść suszone śliwki? Czy suszone śliwki są zdrowe? Na co pomagają? Sprawdź, jakie właściwości zdrowotne mają suszone śliwki i dlaczego warto je jeść.

Śliwki suszone możemy kupić przez cały rok, podczas gdy zwykłe owoce są sezonowe. Świeże śliwki zawierają zawierają witaminy A, C, E, B6 i K oraz takie minerały, jak wapń, żelazo, mangan, miedź, potas i błonnik. Proces suszenia powoduje, że niektórych tych składników jest znacznie więcej. Przykładowo, suszone śliwki mają pięć razy więcej witaminy A.

Suszone śliwki zawierają jeszcze więcej witamin niż świeże owoce, fot. Pexels.com
Suszone śliwki zawierają jeszcze więcej witamin niż świeże owoce, fot. Pexels.com

Suszone śliwki. Co zawierają?

Przede wszystkim należy powiedzieć o tym, że suszone śliwki zawierają polifenole, a te chronią nasze komórki przed zniszczeniem. Zawierają również beta-karoten, który ma świetny wpływ na naszą skórę oraz działa przeciwstarzeniowo. Są też bogatym źródłem witamin.

Co zawierają suszone śliwki?

  • polifenole
  • beta-karoten
  • antyoksydanty
  • witaminę K
  • witaminę A
  • witaminę C
  • witaminę E
  • magnez
  • potas
  • wapń
  • żelazo
  • błonnik

Suszone śliwki. Ile zawierają kalorii?

Suszone śliwki nie są bardzo kaloryczne, lecz nie należy także przesadzać. Mało tego, bardzo często zaleca się je w diecie odchudzającej. W 100 gram suszonych śliwek mamy 360 kcal. Wydaje się to dużo, ale należy pamiętać, że jedzenie suszonych śliwek działa oczyszczająco na organizm, czasem przeczyszczająco i wspomaga trawienie.

Suszone śliwki. Właściwości zdrowotne

Jakie zatem właściwości zdrowotne mają suszone śliwki? Przede wszystkim chronią przed chorobami.

Właściwości zdrowotne suszonych śliwek

  • zapobiegają chorobom (przede wszystkim chodzi tu o zapobieganie nowotworom i chorobom układu krążenia, poleca się jeść suszone śliwki w leczeniu chorób przewlekłych)
  • obniżają poziom złego cholesterolu
  • zapobiegają cukrzycy
  • zapobiegają otyłości
  • dają uczucie sytości
  • zapobiegają osteoporozie (hamują utratę kośćca)
  • działają przeciwstarzeniowo
  • zalecane przy nadciśnieniu (wysoka zawartość potasu)
  • zalecane przy zaparciach (dzięki połączeniu błonnika rozpuszczalnego, nierozpuszczalnego i sorbitolu)
  • działają przeczyszczająco
  • pozytywny wpływ na skórę

Suszone śliwki. Jak jeść?

Suszone śliwki można jeść po prostu jako deser. Same lub dodane do jogurtu będą smakować wyśmienicie. Ale sprawdzą się także na inne sposoby. W połączeniu z whisky mogą stworzyć świetny sos do mięs, a także jako dodatek do ciast.

Sok z suszonych śliwek

Jedną z propozycji, jak wykorzystać suszone śliwki na zaparcia (w końcu jest to jedna z właściwości zdrowotnych suszonych śliwek), jest przygotowanie soku z suszonych śliwek. Wystarczy wypić jedną szklankę takiego soku z suszonych śliwek dziennie. Jeśli nie lubicie smaku suszonych owoców, możecie dodać miodu.

Poranny napój z suszonych śliwek

Zaleca się, by przed snem przygotować sobie napój z suszonych śliwek (wystarczy 10 suszonych śliwek zalać gorącą wodą, najlepiej wrzątkiem) i wypić go rano.

Suszone śliwki.  Przechowywanie

Suszone śliwki przechowuje się w suchym miejscu. Można trzymać je nawet przez 18 miesięcy.

Suszone śliwki. Przeciwwskazania

Oczywiście jednak nie każdy powinien w dużych ilościach spożywać  suszone śliwki. Jakie są przeciwwskazania?

Suszone śliwki. Przeciwwskazania

  • cukrzyca
  • zespół jelita drażliwego (a to właśnie dlatego, że przeczyszczają)

Zobacz też:

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here