Ryż – który jest zdrowy i jakie ma właściwości zdrowotne? Czy warto jeść ryż? A jeśli tak, to jaki? Czym różni się ryż jaśminowy, zwykły i brązowy? Odpowiadamy na te pytania.
Ryż to dzisiaj jedno z najpopularniejszych zbóż. Coś, co może nam zastąpić popularne w Polsce ziemniaki lub kaszę. I nie chodzi wcale o to, że ziemniaki czy kasza są niezdrowe. Wręcz przeciwnie – one też mają zbawienne właściwości dla zdrowia. Ale ryż może być dla nich alternatywą. I do tego też jest zdrowy.
Ryż pochodzi z Azji i to tam je się go najczęściej. Ale jest już też bardzo popularny w Europie i znajdziecie różne jego odmiany praktycznie w każdym supermarkecie.
Spis Treści
Ryż. Rodzaje
Jakie są rodzaje ryżu. Tu możemy wyróżnić rodzaje ryżu ze względu na długość ziaren, jak też rodzaje ryżu ze względu na stopień oczyszczenia.

I tak pokrótce:
Rodzaje ryżu ze względu na długość ziaren
- krótkoziarnisty, na przykład ryż perłowy (używany do sushi)
- średnioziarnisty, na przykład: arborio, carnaroli, vialone, loto
- długoziarnisty, na przykład: jaśminowy, basmati
Jesteście miłośnikami kuchni świata? W przepisach nieraz natkniecie się na te nazwy. A jak przedstawiają się rodzaje ryżu ze względu na stopień oczyszczenia?
Rodzaje ryżu ze względu na stopień oczyszczenia
- ryż brązowy
- ryż biały
- ryż paraboliczny (pasuje do sałatek)
- ryż dziki (pasuje do dań z mięsem i rybami, a także owocami morza)
Jaki ryż jest najlepszy? Na pewno ryż dziki, brązowy i czarny – to te odmiany ryżu zawierają najwięcej błonnika, więc jeśli chcemy trzymać formę, to najlepiej wybierajmy ten ryż.
Zobacz też: Jedzenie a emocje. Jakie produkty poprawią nasz nastrój?
Ryż. Co zawiera?
Ryż zawiera dużo witamin i minerałów.
Co zawiera ryż?
- magnez,
- cynk,
- fosfor,
- żelazo,
- mangan,
- miedź,
- selen
- dużo witamin z grupy B (B1, B2, PP, B5, B6, kwas foliowy)
- błonnik (niektóre odmiany)
Ryż. Właściwości zdrowotne
Jakie są właściwości zdrowotne ryżu? O tym piszemy poniżej.
Właściwości zdrowotne ryżu
- źródło węglowodanów i białka
- najłatwiej przyswajalne zboże
- dobrze wpływa na trawienie
- reguluje poziom cukru w organizmie
- obniża poziom cholesterol
- dobrze wpływa na układ krążenia
- polecany produkt dla sportowców
Ryż. Przeciwwskazania
Jedzenia ryżu nie zaleca się kobietom w ciąży i dzieciom do piątego roku życia. Te dwie grupy powinny ograniczyć spożycie ryżu do maksymalnie 1,5 porcji tygodniowo.
Ponadto ryż pełnoziarnisty zawiera dużo błonnika. Ten jest dobry dla osób będących na odchudzającej diecie, ale powinny go unikać osoby mające choroby żołądka i jelit.
Z kolei biały ryż ma wysoki indeks glikemiczny – powinny go unikać osoby z cukrzycą typu drugiego.
Ryż. Co trzeba wiedzieć?
Jest kilka rzeczy, które musicie wiedzieć przed odpowiednim przyrządzeniem ryżu. Co to takiego?
- ryż warto przepłukać przed gotowaniem pod zimną wodą
- brązowy ryż gotuje się pod przykryciem przez około 20 minut, po ugotowaniu na kolejne 20 minut należy go pozostawić
- podczas gotowania ryż około dwu-trzykrotnie zwiększa swoją objętość
- ryż przechowujemy w suchym miejscu, z dala od innych intensywnych zapachów
Ryż może być nie tylko alternatywą dla ziemniaków czy kaszy czy – ogólnie rzecz biorąc – dodatkiem do obiadu, ale także składnikiem sałatek i przystawek (jak widać na głównym zdjęciu).
Zobacz też:
- Por. Jakie ma właściwości zdrowotne? Oto dlaczego warto jeść pora
- Pyłek pszczeli. Jakie ma właściwości zdrowotne?
- Komosa ryżowa. Jakie ma właściwości zdrowotne? Sprawdź!
- Superfoods. Co to takiego? Lista najlepszych superfoods