W dietetyce bardzo popularne jest określenie superfoods. Co to takiego i co znajduje się na liście superfoods? Jakie produkty powinniśmy spożywać często, by być zdrowym i czuć się dobrze? Odpowiadamy na te pytania.

Superfoods to określenie, które zostało ukute w 1988 roku. Pojawiło się na łamach magazynu „Nature Nutrition”, gdzie opublikowany został artykuł na temat organicznej żywności, mającej niezwykłe właściwości zdrowotne, bijące na głowę te z innych produktów spożywczych. Lista superfoods się zmienia, jest aktualizowana, cały czas się wydłuża, ale są pewne produkty, które od lat zajmują na niej wysokie pozycje. Jakie produkty mają najwięcej witamin, minerałów, mikroelementów? Które poprawiają nasz stan zdrowie i samopoczucie?

To na przykład:

Jakiś czas temu pojawiła się również lista tzw. polskich superfoods. Są na niej:

  • buraki
  • czosnek
  • jarmuż
  • dynia
  • kasza jaglana
  • aronia
  • czarna porzeczka
  • orzechy włoskie
  • siemię lniane
  • miód

Niżej omówimy niektóre spośród wymienionych superfoods. Warto, byście po nie sięgali w codziennej diecie, gdyż działają one korzystnie na ludzki organizm.

Jagody goji

Od lat znane w medycynie chińskiej, teraz przeżywają swój triumf na całym świecie. Zawierają dużo witaminy C, B2 i A oraz żelaza i selenu .Jagody goji wzmacniają odporność, działają antybakteryjnie, zapobiegają również miażdżycy.

Młody jęczmień

Również wzmacnia układ odpornościowy, jest zalecany także przy anemii. Wspomaga pracę tarczycy. Zawiera dużo witamin i minerałów, m.in. witaminy B, C, E, K, kwas foliowy, beta-karoten, magnez, potas, żelazo, wapń, mangan, cynk i krzem.

Zobacz też: Zioła, które pomagają. Te zioła warto mieć w domu! Sprawdź, dlaczego

Orzechy pecan i orzechy włoskie

Orzechy pecan wspomagają pracę serca, poprawiają koncentrację, a ponadto łagodzą objawy PMS, czyli napięcia przedmiesiączkowego. Zawierają dużo przeciwutleniaczy.

Orzechy włoskie zawierają dużo tiaminy (witaminy B1), B6 i E. Jest w nich także dużo miedzi, cynku, potasu, magnezu, kwasu foliowego, fosforu i manganu.

Czosnek

Czosnek to komandos w walce z przeziębieniem. Ale działa nie tylko antybakteryjnie. Wspomaga trawienie, obniża ciśnienie, zapobiega nowotoworom, a nawet odmładza, bo łagodzi szkodliwe skutki działania wolnych rodników. Zawiera olejki eteryczne bogate w siarczki i allicynę oraz oczywiście dużo witamin.

Na liście superfoods są m.in.: czosnek, jarmuż i jagody goji, fot. Pixabay.com
Na liście superfoods są m.in.: czosnek, jarmuż i jagody goji, fot. Pixabay.com

Komosa ryżowa

Komosa ryżowa, zwana również quinoa, zawiera pełnowartościowe białko, a także saponinę, która działa antybakteryjnie i przeciwwirusowo. Komosa zapobiega także nowotworom i  miażdżycy. Może też oczyszczać nasz organizm z toksyn.

Jarmuż

Jarmuż zawiera dużo witamin C i K, a ponadto dużo błonnika. Jest także skarbnicą sulforanu. Jarmuż zapobiega nowotworom, wspomaga pracę serca, chroni przed wrzodami, poprawia wzrok, przyspiesza odchudzanie. Osoby, które nie powinny jeść produktów zawierających szczawiany, powinny go unikać.

Aronia

Aronia zawiera dużo witaminy A, C, PP, P, E, B2, B6, K i kwasu foliowego. Zalecane jest regularne picie syropu z aronii, bo aronia posiada wiele właściwości zdrowotnych, m.in.: wzmacnia odporność, poprawia wzrok i wspomaga leczenie cukrzycy.

Zobacz też:

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here