Pyłek pszczeli lepszy niż miód? Jakie właściwości zdrowotne ma pyłek pszczeli? Dlaczego warto go kupować i regularnie stosować w codziennej diecie? Czy naprawdę jest taki zdrowy i dlaczego? Odpowiadamy na te pytania.

O miodach powiedziano już wiele. Wiemy na przykład, że miód wielokwiatowy pomaga na zmęczenie, gryczany odtruwa organizm i zalecany jest przy miażdżycy i chorobach układu krążenia, wrzosowy dobry jest na stany zapalne i zaburzenie dróg moczowych, a lipowy stosuje się przy przeziębieniach i schorzeniach ginekologicznych. A co z pyłkiem pszczelim? Jakie są jego właściwości zdrowotne? Kiedy warto go stosować? Sprawdź.

Pyłek pszczeli. Co zawiera?

Skoro pyłek pszczeli jest taki zdrowy, to zacznijmy od sprawdzenia, co takiego zawiera, że dietetycy wpisują go na listę tzw. superfoods.

Co zawiera pyłek pszczeli?

  • proteiny
  • węglowodany
  • lipidy
  • witamina A
  • witamina B
  • witamina D
  • witamina E
  • witamina P
  • kwas pantotenowy
  • biotyna
  • sole mineralne
  • wolne aminokwasy, m.in. arginina, fenyloalanina, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, treonina, walina, alanina, prolina, seryna, histydyna, glicyna
  • flawonoidy
  • kwas foliowy

Moglibyśmy jeszcze długo wymieniać, bo lista drogocennych składników pyłku pszczelego jest bardzo długa. Ale ważniejsze są jego właściwości zdrowotne.

Pyłek pszczeli, fot. Pexels.com
Pyłek pszczeli zawiera wiele cennych składników. To dlatego jest taki zdrowy, fot. Pexels.com

Pyłek pszczeli. Właściwości zdrowotne

Jak już wspomnieliśmy, pyłek pszczeli jest na liście tzw. superfoods, czyli wyjątkowo zdrowych produktów spożywczych. Odpowiadają za to jego składniki.

Jakie są właściwości zdrowotne pyłku pszczelego?

  • uzupełnienie codziennej diety w pierwiastki, których nam brakuje (pyłek pszczeli zawiera ich wyjątkowo dużo)
  • zalecany przy anemii (zwiększa się liczba czerwonych krwinek)
  • reguluje procesy trawienne
  • pomocny przy stanach zapalnych jamy ustnej (należy go wówczas stosować z propolisem)
  • pomocny przy stanach zapalnych wątroby
  • łagodzi objawy głodu alkoholowego (zalecany przy leczeniu alkoholizmu)
  • wspomaga leczenie depresji
  • zmniejsza nerwowość
  • poprawia krążenie
  • pomocny przy leczeniu nadciśnienia
  • wspomaga odporność
  • zalecany przy infekcjach i przeziębieniach
  • pomocny przy leczeniu i łagodzeniu stanów alergicznych
  • zalecany przy cukrzycy (pomaga obniżyć poziom cukru we krwi)
  • zalecany w leczeniu schorzeń gruczołu krokowego
  • zwiększa poziom żelaza w organizmie (pomocny przy niedoborach żelaza)
  • wspomaga leczenie stanów pozawałowych
  • wspomaga leczenie wrzodów

Jak widać, lista właściwości zdrowotnych jest bardzo długa. A to jeszcze nie koniec, bo pyłek pszczeli jest doskonały nie tylko dla naszego zdrowia, lecz także stanu skóry i włosów.

Pyłek pszczeli. Właściwości kosmetyczne

Pyłek pszczeli – jak już wspomnieliśmy – jest także zbawienny dla naszej urody. Poniżej wymienimy kilka właściwości kosmetycznych.

Pyłek pszczeli. Właściwości kosmetyczne

  • przyspiesza wzrost włosów (zawiera dużo biotyny i kwasu pantotenowego)
  • odżywia skórę i przywraca jej blask oraz młody wygląd
  • opóźnia procesy starzenia
  • działa biostymulująco

Możecie samodzielnie przygotować w domu także maseczki z użyciem pyłku pszczelego. Wystarczy na przykład jedną łyżeczkę pyłku zmieszać z żółtkiem jajka i już mamy wygładzająco-odżywczą maskę. Albo maska wygładzająca – tu składniki to: 2 łyżki pyłku pszczelego, 2 łyżki miodu, 1 żółtko i 1 łyżka twarogu. Wszystko wymieszaj i nałóż na twarz.

Pyłek pszczeli. Jak stosować?

Chyba już przekonaliśmy Was, że warto włączyć do swojej diety pyłek pszczeli. Tylko… jak to zrobić. No właśnie – jak stosować pyłek pszczeli w diecie? O tym poniżej.

Można na przykład przygotować sobie tzw. napój mocy. Jak to zrobić? Wsyp do szklanki z letnią wodą jedną łyżeczkę (z czasem, jeśli pyłek Cię nie uczula, możesz tę dawkę zwiększyć do 1 łyżki stołowej) pyłku pszczelego. Odstaw na całą noc. Dla smaku możesz dodać łyżeczkę lub dwie ulubionego miodu.Tak przygotowany napój pij nazajutrz, najlepiej na czczo.

Zobacz też:

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here