Por to niedoceniane warzywo. Zazwyczaj dodajemy go do zup, choć równie dobrze można byłoby stosować go o wiele częściej. A warto, ponieważ por posiada wiele właściwości zdrowotnych. A wykorzystywać go można nie tylko w zupach, ale też w sałatkach i surówkach. Jakie właściwości zdrowotne ma por? I jak go stosować? Sprawdźcie.

Por to jedno ze zdrowszych warzyw. Zdrowszych, ale niekoniecznie docenianych w codziennej diecie. Kiedyś zresztą był kojarzony z dietą ludzi ubogich, bo por zawsze miał niską cenę.

Warzywo to pochodzi z Azji Mniejszej i choć należy do tej samej rodziny, co cenione czosnek i cebula, to por nie cieszy się taką samą popularnością. A szkoda. Tym bardziej, że jest niskokaloryczny – 100 gramów zawiera tylko 29 kcal.

Najważniejszym składnikiem pora jest allicyna, która uwalnia się dopiero wtedy, gdy pora kroimy. Rzeczywiście, por ma podobne właściwości co czosnek i cebula. Dlaczego jeszcze warto go stosować? Sprawdź.

Por. Co zawiera?

Jak już wspomnieliśmy, por zawiera bardzo ważny składnik: allicynę. A co jeszcze znajduje się w składzie pora?

  • kwas foliowy (warto dodać por do diety, kiedy przygotowujemy się do zajścia w ciążę, a to ze względu na dużą ilość kwasu foliowego, warto jednak uważać z porem w czasie ciąży, ponieważ może sprzyjać wzdęciom)
  • polifenole (zwalczają wolne rodniki)
  • Witamina C
  • Tiamina
  • Ryboflawina
  • Niacyna
  • Witamina B6
  • Witamina A
  • Witamina K
  • Witamina E
  • Wapń
  • Żelazo
  • Magnez
  • Potas
  • Fosfor
  • Sód
  • Cynk
Por zawiera bardzo dużo witamin i mikroelementów, fot. Pexels.com
Por zawiera bardzo dużo witamin i mikroelementów, fot. Pexels.com

Por zawiera także inulinę, która jest naturalnym prebiotykiem, dzięki której możliwe jest obniżenie poziomu glukozy, cholesterolu

Por. Właściwości zdrowotne

Ponieważ por posiada podobne właściwości co czosnek i cytryna, to posiada on też dla nas wiele zbawiennych właściwości zdrowotnych. Jakie właściwości zdrowotne ma por?

Właściwości zdrowotne pora:

  • wzmacnia układ odpornościowy, ma właściwości bakteriobójcze
  • stabilizuje poziom cukru we krwi
  • pomaga przy reumatyzmie
  • pomaga na niedokrwistość
  • doskonały na kaszel
  • działa moczopędnie
  • oczyszcza
  • reguluje gospodarkę kwasowo-zasadową  organizmu

Por. Jak stosować?

Por można stosować na wszelakie sposoby – sprawdzi się zarówno w zupach, jak i surówkach czy sałatkach. Jest tak uniwersalnym warzywem, że można go dodać w zasadzie do każdej sałatki. Będzie też dobry w surówce do obiadu albo podany na ciepło na kolację. Oto kilka sposobów, jak stosować pora w codziennej diecie.

Surówka z pora

Nic prostszego – wystarczy jeden por pokrojony na paseczki i kilka ogórków kiszonych, małosolnych lub konserwowych, pokrojonych w kostkę. To wszystko zalewamy oliwą z oliwek i… surówka na obiad gotowa! A jaka zdrowa!

Por na ciepło

Kolacja na ciepło? Potrzebne nam będą 4 pory i plasterki sera oraz plasterki szynki. Pory najpierw gotujemy, a potem kroimy w poprzek na trzy części. Każdą z części zawijamy najpierw w plasterek sera, a potem w plasterek szynki. Całość wykładamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem beszamelowym. Wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut. Pieczemy w 200 stopniach Celsjusza (przepis inspirowany kuchnią Ani Starmach).

Syrop z pora na kaszel

Syrop z pora jest świetny na kaszel.  By go zrobić, potrzebujemy białą część pora zetrzeć na tarce. Do tego dodajemy miód (miodu powinno być mniej więcej tyle samo co pora). Następnie to wszystko gotujemy i przecedzamy przez sitko. Dorośli mogą pić taki syrop 3-5 razy dziennie po 1 łyżce, dzieci – po 1 łyżeczce raz dziennie.

Por. Przeciwwskazania

Chociaż por jest bardzo zdrowy i ma wiele cennych właściwości zdrowotnych, to jednak są pewne przeciwwskazania do jego stosowania. Jakie? Przeczytaj poniżej.

Por. Przeciwwskazania

  • choroby wątroby
  • zgaga
  • wzdęcia
  • wrzody
  • ciąża (należy ograniczać z uwagi na możliwość wzdęć)

 

 

 

 

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here