O tym, że papryka (warzywo) należy do superfoods i ma wiele właściwości zdrowotnych, już wiemy. A jak ma się sprawa z papryką jako przyprawą? I z papryczkami chilli, które również mogą służyć jako przyprawa.
Papryka jest jedną z najpopularniejszych przypraw, zaraz po pieprzu i soli. Jak powstaje papryka jako przyprawa? Papryka zostaje poddana obróbce i w zależności od zastosowanego sposobu obróbki otrzymujemy słodką paprykę lub ostrą paprykę. By papryka była słodka, a nie ostra, suszone owoce pozbawia się ścianek i skóry. Ścianki i skóra zawierają kapsaicynę, która jest bardzo zdrowa.
Zobacz też: Papryka. Jakie ma właściwości zdrowotne? Czy warto ją jeść?
Spis Treści
Papryka słodka. Właściwości zdrowotne
Papryka słodka pozbawiona jest praktycznie kapsaicyny, niemniej jednak również ma właściwości zdrowotne dla naszego organizmu. Na przykład:
- wspiera pracę układu pokarmowego
- pomocna przy odchudzaniu (duża zawartość błonnika)
Papryka ostra. Właściwości zdrowotne
Ostra papryka zawiera spore ilości kapsaicyny, co sprawia, że jest jeszcze zdrowsza.
Jakie właściwości zdrowotne ma ostra papryka?
- zapobiega nowotworom
- działa antyoksydacyjnie
- działa przeciwbólowo (kolejna właściwość kapsaicyny)
- przyspiesza metabolizm
- pomocna w procesie odchudzania
Papryka jako przyprawa. Do czego stosować?
Paprykę w proszku (przyprawę) możemy stosować do różnego rodzaju potraw i dań. Papryka ostra najlepiej pasuje do potraw meksykańskich, które z natury są bardzo ostre. Często dodaje się do nich również papryczki chilli. Paprykę słodką używa się dość często w kuchni włoskiej i węgierskiej.
Papryka jako przyprawa. Do czego pasuje?
- do różnego rodzaju mięs
- do sałatek
- burrito
- guacamole
- leczo
- bigosu
- makaronu w sosie pomidorowym
- zapiekanek
- domowych chipsów
- do niektórych zup

Papryczki chilli. Właściwości zdrowotne
Papryczki chilli pochodzą z Ameryki Środkowej i są wyjątkowo zdrowe, a to wszystko dzięki jednemu składnikowi, o którym mowa była już wcześniej. Chodzi oczywiście o kapsaicynę.
Kapsaicyna przyspiesza metabolizm, działa antynowotworowo, obniża poziom glukozy i działa rozgrzewająco na organizm. Może też zapobiegać (lub nawet leczyć) infekcjom. Działa również przeciwbólowo.
Właściwości zdrowotne papryczek chilli
- zapobiegają infekcjom
- zapobiegają nowotworom
- przyspieszają trawienie
- rozgrzewają
- obniżają poziom glukozy
- pomocne przy przeziębieniach
Wystarczą 2 mg kapsaicyny, by pomóc w procesie odchudzania (osobom chcącym zrzucić kilogramy, zaleca się picie wody z odrobiną chilli.
Papryka chilli. Jak przechowywać?
Często w sklepach nie da się kupić jednej papryczki chilli, bo waga waży od 40 gramów. Ale co zrobić z tak dużą ilością ostrych papryczek? Możesz je umyć, osuszyć, upchać do słoika i zalać oliwą. To najprostszy sposób zachowania świeżości papryczek chilli na dłużej.
Papryka chilli. Przeciwwskazania
Mimo że papryka chilli i zawarta w niej kapsaicyna są bardzo zdrowe i świetnie działają na organizm, to jednak nie wszyscy powinni ją stosować. Są pewne przeciwwskazania do jedzenia papryczek chilli. Jakie?
Papryka chilli. Przeciwwskazania
- choroby układu pokarmowego i trawiennego
- wrzody żołądka
Jeżeli jednak wiesz, że papryczki chilli Ci nie szkodzą, to warto od czasu do czasu wprowadzić je do diety.
Zobacz też:
- Por. Jakie ma właściwości zdrowotne? Oto dlaczego warto jeść pora
- Dopada Cię przeziębienie? Oto najlepsze naturalne metody na odporność
- Superfoods. Co to takiego? Lista najlepszych superfoods
- Bazylia: właściwości zdrowotne. Kiedy warto stosować tę przyprawę?