O tym, że papryka (warzywo) należy do superfoods  i ma wiele właściwości zdrowotnych, już wiemy. A jak ma się sprawa z papryką jako przyprawą? I z papryczkami chilli, które również mogą służyć jako przyprawa.

Papryka jest jedną z najpopularniejszych przypraw, zaraz po pieprzu i soli. Jak powstaje papryka jako przyprawa? Papryka zostaje poddana obróbce i w zależności od zastosowanego sposobu obróbki otrzymujemy słodką paprykę lub ostrą paprykę. By papryka była słodka, a nie ostra, suszone owoce pozbawia się ścianek i skóry. Ścianki i skóra zawierają kapsaicynę, która jest bardzo zdrowa.

Zobacz też: Papryka. Jakie ma właściwości zdrowotne? Czy warto ją jeść?

Papryka słodka. Właściwości zdrowotne

Papryka słodka pozbawiona jest praktycznie kapsaicyny, niemniej jednak również ma właściwości zdrowotne dla naszego organizmu. Na przykład:

  • wspiera pracę układu pokarmowego
  • pomocna przy odchudzaniu (duża zawartość błonnika)

Papryka ostra. Właściwości zdrowotne

Ostra papryka zawiera spore ilości kapsaicyny, co sprawia, że jest jeszcze zdrowsza.

Jakie właściwości zdrowotne ma ostra papryka?

  • zapobiega nowotworom
  • działa antyoksydacyjnie
  • działa przeciwbólowo (kolejna właściwość kapsaicyny)
  • przyspiesza metabolizm
  • pomocna w procesie odchudzania

Papryka jako przyprawa. Do czego stosować?

Paprykę w proszku (przyprawę) możemy stosować do różnego rodzaju potraw i dań. Papryka ostra najlepiej pasuje do potraw meksykańskich, które z natury są bardzo ostre. Często dodaje się do nich również papryczki chilli. Paprykę słodką używa się dość często w kuchni włoskiej i węgierskiej.

Papryka jako przyprawa. Do czego pasuje?

  • do różnego rodzaju mięs
  • do sałatek
  • burrito
  • guacamole
  • leczo
  • bigosu
  • makaronu w sosie pomidorowym
  • zapiekanek
  • domowych chipsów
  • do niektórych zup
Papryki jako przyprawy używa się do różnego rodzaju potraw. Pasuje m.in. do mięs i sałatek, fot. Pixabay.com
Papryki jako przyprawy używa się do różnego rodzaju potraw. Pasuje m.in. do mięs i sałatek, fot. Pixabay.com

Papryczki chilli. Właściwości zdrowotne

Papryczki chilli pochodzą z Ameryki Środkowej i są wyjątkowo zdrowe, a to wszystko dzięki jednemu składnikowi, o którym mowa była już wcześniej. Chodzi oczywiście o kapsaicynę.

Kapsaicyna przyspiesza metabolizm, działa antynowotworowo, obniża poziom glukozy i działa rozgrzewająco na organizm. Może też zapobiegać (lub nawet leczyć) infekcjom. Działa również przeciwbólowo.

Właściwości zdrowotne papryczek chilli

  • zapobiegają infekcjom
  • zapobiegają nowotworom
  • przyspieszają trawienie
  • rozgrzewają
  • obniżają poziom glukozy
  • pomocne przy przeziębieniach

Wystarczą 2 mg kapsaicyny, by pomóc w procesie odchudzania (osobom chcącym zrzucić kilogramy, zaleca się picie wody z odrobiną chilli.

Papryka chilli. Jak przechowywać?

Często w sklepach nie da się kupić jednej papryczki chilli, bo waga waży od 40 gramów. Ale co zrobić z tak dużą ilością ostrych papryczek? Możesz je umyć, osuszyć, upchać do słoika i zalać oliwą. To najprostszy sposób zachowania świeżości papryczek chilli na dłużej.

Papryka chilli. Przeciwwskazania

Mimo że  papryka chilli i zawarta w niej kapsaicyna są bardzo zdrowe i świetnie działają na organizm, to jednak nie wszyscy powinni ją stosować. Są pewne przeciwwskazania do jedzenia papryczek chilli. Jakie?

Papryka chilli. Przeciwwskazania

  • choroby układu pokarmowego i trawiennego
  • wrzody żołądka

Jeżeli jednak wiesz, że papryczki chilli Ci nie szkodzą, to warto od czasu do czasu wprowadzić je do diety.

Zobacz też:

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here