Papryka to warzywo, którego bardzo często używamy do różnych dań. Można ją także potraktować jako dodatek do kanapki. Jakie właściwości zdrowotne ma papryka? Odpowiadamy na to pytanie.

Papryka należy do tej samej rodziny warzyw co bakłażan. Warzywo to pochodzi z Ameryki Południowej. Być może nie wiedzieliście o tym, ale… papryka rośnie na krzewach!

Na całym świecie mamy bardzo wiele odmian papryki. W Polsce sadzi się głównie tę pochodzącą z Meksyku, czyli odmianę Bell, występującą w różnych kolorach. Coraz większą popularność zdobywają także papryczki chilli i jalapeño, ale o tym przeczytacie tutaj.

Jako ciekawostkę można dodać, że  najostrzejszą papryką na świecie nie jest bynajmniej papryczka chilli, a papryka habanero. Po ususzeniu staje się niemal całkiem czarna!

Zobacz też: Papryka jako przyprawa i papryczki chilli. Jakie mają właściwości zdrowotne?

Z kolei Węgrzy zasmakowali we własnej odmianie, która nazywana jest Hungarian Hot. Węgrzy mówią o niej „czarne złoto”, bo stała się ich towarem eksportowym. A poza tym wiadomo, że w kuchni węgierskiej nie może zabraknąć papryki.

Meksykańska odmiana papryki, a tę uprawia się w Polsce, występuje w różnych kolorach, od czerwonego po kremowy, fot. Pexels.com
Meksykańska odmiana papryki, a tę uprawia się w Polsce, występuje w różnych kolorach, od czerwonego po kremowy, fot. Pexels.com

Zobacz też: Jak efektywnie uczyć się języków obcych? Oto metody!

Papryka.  Co zawiera?

Papryka zawiera bardzo dużo witamin i minerałów. Nie musimy się też martwić  o jej kaloryczność, ponieważ 100 gram papryki to zaledwie 25 kcal. Jeżeli więc się odchudzasz, to i tak śmiało możesz ją stosować w codziennej diecie.

Co zawiera papryka?

  • witaminę A,
  • witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B6 i B9),
  • witaminę C ,
  • witaminę E (wystarczą dwa strąki, by uzupełnić zapotrzebowanie na tę witaminę)
  • witaminę K (wystarczą dwa strąki, by uzupełnić zapotrzebowanie na tę witaminę)
  • beta-karoten (wystarczy połowa papryki, by uzupełnić dziennie zapotrzebowanie na beta-karoten),
  • likopen
  • cynk
  • fosfor
  • magnez
  • sód
  • potas
  • wapń
  • żelazo

Papryka zawiera tak dużo minerałów i witamin, że śmiało może znaleźć się na liście superfoods. Warto zwrócić uwagę, że jest w stanie też zapewnić dzienne zapotrzebowanie na wiele minerałów i witamin.

Papryka. Właściwości zdrowotne

Skoro ma tak wiele cennych składników, to czemu może się przysłużyć papryka? Jakie są jej właściwości zdrowotne?

Właściwości zdrowotne papryki

  • zapobiega rakowi piersi (dowiodły tego badania opublikowane w 2012 roku w magazynie „Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention”)
  • pozwala zachować mocne kości, zapobiega osteoporozie
  • chroni nasze komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników
  • wzmacnia odporność (duża zawartość witaminy C)
  • wpływa korzystnie na potencję
  • zwiększa libido
  • niweluje potreningowe zakwasy

Zobacz też: Dopada Cię przeziębienie? Oto najlepsze naturalne metody na odporność

Papryka na surowo, gotowana czy podsmażana?

Aby móc najpełniej korzystać z właściwości zdrowotnych papryki, powinniśmy jeść ją na surowo.  To jednak wcale nie oznacza, że papryka gotowana lub smażona jest zła, po prostu zawiera mniej witamin i minerałów, ponieważ utleniają się one pod wpływem temperatury. Szczególnie chodzi tu o witaminę C, która „ucieka” z papryki w procesie gotowania.

Papryka. Jak jeść?

Paprykę możemy zatem jeść na surowo, gotowaną, podsmażaną lub pieczoną. A do czego pasuje papryka? Na przykład do zup, gulaszu, potraw z kuchni meksykańskiej, a także do mięsa. Będzie też wspaniałym (i zdrowym dodatkiem do kanapki).

Zobacz też:

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here