Oliwki mają niewiele kalorii, a niosą ze sobą sporo właściwości zdrowotnych. Dlatego warto włączyć je do codziennej diety – zarówno te zielone, jak również czarne. Czym się różnią zielone i czarne oliwki (oprócz tego, że kolorem), jakie mają właściwości zdrowotne i dlaczego warto je jeść? Odpowiadamy na te pytania.

Liczba kalorii zawartych w oliwkach Was zaskoczy – 10 oliwek to… zaledwie 37 kcal! A już taka porcja może być w naszej diecie zbawienna – to ze względu na właściwości zdrowotne oliwek. I mówimy tu i o zielonych oliwkach, i o tych czarnych.

Oliwki. Co zawierają?

Oliwki niosą ze sobą sporo właściwości zdrowotnych, a jest tak dlatego, że mają bogaty skład pod kątem witamin, minerałów i innych mikroelementów.

Co zawierają oliwki?

  • witaminę A
  • witaminy z grupy B
  • witaminę C
  • witaminę E
  • fosfor,
  • potas,
  • żelazo,
  • miedź
  • błonnik

Czym różnią się oliwki zielone i czarne?

Oprócz tego, że kolorem? Na przykład smakiem. Różnica w kolorze i smaku wynika stąd, że zielone oliwki zbierane są wcześniej, czarne są czarne dlatego, że dojrzewają dłużej. Jednak zanim dojrzeją, przybierają jeszcze inne kolory: szary, różowy, brązowy, aż na końcu stają się czarne i wtedy się je zbiera.

Ich wartości odżywcze są podobne. Choć czarne mają mniej tłuszczu. Są też delikatniejsze w smaku, odrobinę gorzkawe. Z kolei zielone są ostrzejsze, mają wyrazisty smak, ale mają więcej tłuszczu i zawierają więcej sodu.

Oliwki zielone

Jedna zielona oliwka ma zaledwie 4kcal. Zawierają dużo witaminy E i bardzo dużo sodu (więcej niż oliwki czarne). Zielone oliwki dostarczają nam także jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które również są zbawienne dla naszego zdrowia.

Jakie zatem są właściwości zdrowotne oliwek zielonych?

Zielone oliwki są ostrzejsze w smaku, fot. Pixabay.com
Zielone oliwki są ostrzejsze w smaku, fot. Pixabay.com

Oliwki zielone.  Właściwości zdrowotne

  • zmniejszają poziom złego cholesterolu
  • zapobiegają chorobom układu krążenia
  • zaspokajają głód, przydatne w procesie odchudzania
  • regulują pracę układu trawiennego
  • działają przeciwstarzeniowo (zwalczają szkodliwe działanie wolnych rodników)
  • przydatne w leczeniu hiponatremii
  • oczyszczają organizm z toksyn
  • wzmacniają układ odpornościowy (zobacz też: Dopada Cię przeziębienie? Oto najlepsze naturalne metody na odporność)

Oliwki czarne

Skoro wiemy już, że czarne oliwki są mniej tłuste, mają mniej kalorii i znacznie mniej sodu niż oliwki zielone, to należałoby sobie zadać pytanie: Jakie właściwości zdrowotne mają czarne oliwki? Co zawierają?

Oliwki czarne.  Co zawierają?

  • dużo witaminy A
  • dużo witaminy E
  • dużo witaminy C
  • witaminy z grupy B

Oliwki czarne. Właściwości zdrowotne

  • obniżają ciśnienie (zalecane dla osób z nadciśnieniem)
  • działają antybakteryjnie, przydatne podczas infekcji, zapobiegają zapadalności na przeziębienia (zobacz też: Przeziębienie, grypa czy COVID-19? Jak to rozpoznać?)
  • zapobiegają zapadalności na choroby serca
  • właściwości przeciwgrzybicze

Co ciekawe, oliwki znane są nie tylko dietetykom. Miały ogromne znaczenie także w mitologii. Gałązka oliwna w starożytnej Grecji była symbolem pokoju, a drzewa oliwne – symbolem długowieczności. To właśnie greckie oliwki uchodzą za najlepsze, a turyści odwiedzający Grecję niejednokrotnie przywożą do swoich krajów słoiki pełne oliwek oraz oliwę z oliwek, która również ma wiele właściwości zdrowotnych, bo na przykład: przeciwdziała astmie i chorobom serca, zwiększa przyswajalność witamin i cennych składników odżywczych, a także dobrze działa na wątrobę i żołądek.

 

Zobacz też:

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here