Komosa ryżowa to jeden z najzdrowszych produktów spożywczych. Jako jedyne zboże zawiera flawonoidy. Jakie właściwości zdrowotne ma komosa ryżowa? Sprawdź.
O komosie ryżowej mówi się, że to rodzaj zboża, choć tak naprawdę do zbóż się nie zalicza. Chociaż wytwarza bogate w skrobię nasiona.
Komosa ryżowa ma też inne określenia: quinoa, ryż peruwiański, matka zbóż czy złote ziarna Inków.
Komosę ryżową uprawia się w krajach Ameryki Południowej, a oprócz tego także w: USA, Indiach, Kanadzie oraz na Wielkiej Brytanii.
Komosa ryżowa znajduje się także na liście tzw. superfoods. Tym mianem określa się najzdrowsze produkty spożywcze. A komosa ma bardzo wiele właściwości zdrowotnych. Jakich? O tym piszemy poniżej.
Spis Treści
Komosa ryżowa. Co zawiera?
Ogrom właściwości zdrowotnych komosy ryżowej to wynik cennych składników komosy ryżowej.
Co zawiera komosa ryżowa?
- pełnowartościowe białko
- flawonoidy
- błonnik
- tiaminę
- ryboflawinę
- kwas foliowy
- niacynę
- witaminę A
- witaminę E
- wapń
- żelazo
- cynk
- magnez
- fosfor
- potas

Komosa ryżowa. Właściwości zdrowotne
Komosa ryżowa jest bardzo zdrowa i znalazła się na liście superfoods. Na co pomaga komosa? Dlaczego warto ją jeść?
Właściwości zdrowotne komosy ryżowej
- wspomaga odporność (zobacz też: Dopada Cię przeziębienie? Oto najlepsze naturalne metody na odporność)
- działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie
- działa przeciwzapalnie
- działa przeciwgrzybiczo
- ma właściwości antyoksydacyjne
- może być alternatywą dla białka zwierzęcego (alternatywa dla wegetarian, powinna być wręcz często stosowana w diecie wegetariańskiej)
- zapobiega nowotworom
- obniża poziom złego cholesterolu
- zapobiega miażdżycy i innym chorobom układu krążenia
- polecana osobom z chorobą trzewną
- obniża poziom glukozy we krwi
Komosa ryżowa. Jak przyrządzać?
Komosa ryżowa w polskiej kuchni wciąż nie jest, mimo tego, że widnieje na liście superfoods, bardzo popularna. Najczęściej zastosowanie znajduje w sałatkach i potrawach wegetariańskich, ewentualnie w zdrowych deserach. Tymczasem może być świetnym dodatkiem do obiadu, a nawet (z uwagi na dużą zawartość pełnowartościowego białka) zastąpić kaszę czy ziemniaki.
Jak przyrządzać komosę ryżową?
Wystarczy przepłukać ją pod zimną wodą i ugotować tak samo jak gotujemy ryż. Czas gotowania to 10-15 minut. Stosujemy proporcje 1:2 (1 szklanka komosy ryżowej na 2 szklanki wody)
Komosę ryżową przechowujemy w szczelnych pojemnikach. W innym wypadku może dojść do utlenienia nasion, a tym samym do utraty części cennych właściwości zdrowotnych.
Komosę ryżową kupimy w niektórych hipermarketach i w sklepach ze zdrową żywnością oraz ekologicznych. Nie jest to powszechny produkt.
Komosa ryżowa. Przeciwwskazania
Komosa ryżowa jest bardzo zdrowa, niemniej jednak nie wszyscy powinni ją jeść. Jakie są przeciwwskazania do spożywania komosy ryżowej?
Komosa ryżowa. Przeciwwskazania
- celiakia (według niektórych badań może zaostrzyć przebieg choroby)
- alergie (odnotowano przypadek wstrząsu anafilaktycznego po zjedzeniu komosy ryżowej)
- kamica nerkowa
- wrzody
- ostre zapalenie żołądka
- niska kolagulacja krwi
W wyżej wymienionych przypadkach konieczna będzie konsultacja z lekarzem. Jeśli ten zezwoli na wprowadzenie do swojej diety komosy ryżowej, to należy ją ostrożnie dawkować.
Zobacz też:
- Por. Jakie ma właściwości zdrowotne? Oto dlaczego warto jeść pora
- Pyłek pszczeli. Jakie ma właściwości zdrowotne?
- Suszone śliwki: właściwości zdrowotne. Dlaczego warto jeść suszone śliwki?
- Papryka jako przyprawa i papryczki chilli. Jakie mają właściwości zdrowotne?