10 Mar '14

Szpinak po Balijsku czyli po mojemu

Idealne na szybki obiad, a być może i zdrowy 🙂

Składniki:

Dwie duże garście liści świeżego szpinaku

4 ząbki czosnku

2 cebulki dymki

1 papryczka chili

1 filiżanka mleczka kokosowego

1 jajko

sos ostrygowy

olej lub oliwa

ryż

Przepis:

  • Szpinak oczyszczamy pod bieżącą wodą i rwiemy go na kawałki. Na patelni przysmażamy posiekany czosnek z cebulką i papryczką mieszając ok 1 min. Dorzucamy szpinak, sól, pieprz, łyżkę sosu ostrygowego i intensywnie mieszamy przez ok 2 min.
  • Zalewamy całość mleczkiem kokosowym i odparowujemy wodę. Kiedy sos w garnku gęstnieje możemy w tym czasie usmażyć jajko sadzone. A na talerzu nałożyć wcześniej przygotowany ryż.
  • Na ryż powinniśmy nałożyć szpinak z sosem, a całość przykryć jajkiem.

Smacznego!

1247