09 Mar '14

Przepis na zieloną pastę curry + czarny ryż z…

Udało mi się dzisiaj stworzyć bazę pod zielone curry i wyszła niesamowita egzotyka – prawdziwe green curry!

 

3

Do zrobienia zielonej pasty curry potrzebujemy:

1 trawa cytrynowa

6-8 listków liści limonki (najlepiej kaffir)

8-10 listków bazylii

garść kolendry (nie miałem więc dodałem garść liści szpinaku)

1 ostra zielona papryczka chili

2 ząbki czosnku

1 cebulka dymka

kawałek imbiru

pół limonki

1 łyżka sosu ostrygowego

1 łyżka sosu rybnego

pieprz

cukier palmowy

oliwa

 

Przepis:

  • Czosnek, cebulkę, imbir obieramy ze skóry i wrzucamy do blendera (jeszcze nie miksujemy).
  • Trawę cytrynową obieramy z pierwszej warstwy i kroimy w krążki i wrzucamy wraz z pozostałymi składnikami (oprócz limonki, ją zostawiamy na koniec) do blendera i miksujemy przez 1 min do uzyskania jednolitej zielonej pasty.

 

PRZEPIS NA ZIELONE CURRY ZE SZPINAKIEM, BAKŁAŻANEM I FASOLKĄ SZPARAGOWĄ

Składniki:

zielona pasta curry

30 dkg fasolki szparagowej

2 małe bakłażany

30 dkg szpinaku

szklanka mleczka kokosowego

300 ml wody

Przepis

  • W dużym garnku przysmażamy zrobioną własnoręcznie pastę curry, mieszając cały czas przez ok 1-2 min.
  • Wlewamy filiżankę mleczka kokosowego, mieszamy i czekamy, aż zacznie się gotować. Po czym dolewamy ok 300 ml wody.
  • Kiedy całość w garnku wrze, dorzucamy fasolkę szparagową, a po 3-4 min bakłażana. Całość mieszamy i zostawiamy do zagotowania przez ok 4 min. Po tym czasie dodajemy szpinak, mieszamy składniki w garnku i gotujemy pod przykryciem jeszcze 4 min.
  • W głębokim talerzu kładziemy dwie łyżki czarnego ryżu i oblewamy go dookoła zielonym curry i warzywami.

2

Smacznego!