04 Mar '14

Placki bananowe

Potrzeba matką wynalazku… zapewne, nie po raz ostatni się o tym przekonuję. Dzisiaj rano sprawdzając co mam na śniadanie, zauważyłem jedynie banany, jajko, mleczko kokosowe i mąkę – idealne na szybkie śniadanie!

 

Do zrobienia placków potrzebujemy:

6 małych bananów (w Polsce dwa duże) i koniecznie muszą być dojrzałe

2 łyżki maki (użyłem mąki ryżowej, ale może być pszenna lub zmielone płatki owsiane)

1 jajko

50 ml mleczka kokosowego

olej kokosowy (rzepakowy, słonecznikowy czy masło jak kto lubi)

wodę

1

  • Banany rozgniatamy widelcem na papkę. Dodajemy następnie dwie łyżki mąki i mieszamy po czym dorzucamy żółtko. Podlewamy całość mleczkiem kokosowym i kilkoma łyżkami czystej wody. Można dodać odrobinę oleju.
  • Białko z jajka roztrzepujemy na pianę w mikserze lub widelcem i dodajemy do masy bananowej. Mieszamy do połączenia się w jedną całość.
  • Rozgrzewamy patelnię, a na niej nieco oleju. Smażymy placki na nie dużym ogniu z pierwszej strony pod przykryciem, a z drugiej bez.

2

3

Przepis, prosty, smaczny i idealny, kiedy w lodówce jest tylko światło 🙂

Smacznego!