20 Lut '14

Czerwone curry z ziemniakami…

Dzisiaj na obiad zaserwowałem modyfikację czerwonego curry z ziemniakami, fasolką wężową, pomidorami, a wszystko to ugotowane w mleku kokosowym

 

1Wszystkie składniki oprócz mleka kokosowego i curry kupiłem na targu u zaprzyjaźnionej Pani sprzedawczyni. Danie jest bajecznie proste w przygotowaniu i śmiało można je przyrządzić w Polsce.

Wystarczą nam:

2 ząbki czosnki

1 mała czerwona cebulka

5 średnich ziemniaków

30 dkg fasoli szparagowej (ja użyłem fasoli wężowej – to prawie taka sama fasola jak Polska szparagowa, tyle że jest dłuższa)

3 pomidory

1 limonka

czerwone curry – kupiłem gotowe w sklepie (w Polsce również można je znaleźć) lecz można przygotować je samemu, niebawem podam przepis

80 ml mleczka kokosowego

sos sojowy – ja używam blue elephant light

czerwony ryż – jest bardzo smaczny i wyrazisty w smaku

  • Gotuję ryż, ok 7-9 min i po tym czasie odstawiam go jeszcze żeby dokładnie doszedł i wciągnął resztę wody.
  • Podsmażam na dwóch łyżkach oleju kokosowego czosnek z cebulką (ok 1 min). Następnie wrzucam pokrojone w kostkę ziemniaki i obsmażam je w garnku często mieszając ok 3 min. Po tym czasie dodaję pokrojoną na kawałki fasolkę. Wszystko razem smażę jeszcze 2 min, dodaję dwie szczypty soli i pieprzu po czym zalewam wodą tak, aby większość składników była nią zakryta. Kiedy woda w garnku zaczyna wrzeć dodaję łyżkę czerwonego curry i kilkanaście kropel sosu sojowego i gotuję całość w otwartym garnku przez ok 10min. Po tym czasie wyciskam pół limonki bezpośrednio do garnka.
  • Pomidory obieram ze skórki i kroję w kostkę. Wrzucam do garnka z warzywami i gotuję mieszając ok 5 min. Kiedy woda w garnku zredukuje się, dodaję mleczko kokosowe. Gotuję jeszcze 5 min do zgęstnięcia sosu i gotowe. Podawać z ryżem 🙂

Można dodać do całości kurczaka lub w wersji wegetariańskiej tofu lub tempe (sfermentowana soja).

2

3

4